Biografia
Entrevistes
Crítiques

Avel·lí Artís-Gener

"El meu Ramon Calsina"

Pròleg del llibre Ramon Calsina)

Joan Oliver

El Món

26 de novembre de 1982

Ramon Calsina i la pintura “Del nostre temps"

Avui

1983

Manifest

Ramon Calsina: un pintor sempre vigent

Joan Perucho

Avui

17 de març de 1983

"El mirall"

Ramon Calsina

Avel·lí Artís-Gener

Serra d'Or

Febrer 1984

Amb Ramon Calsina

Aquells que somien i ensenyen a somiar

Doctor Scòpius

Avui

22 de maig de 1984

El somni d'en Calsina

Josep M. Espinàs

Avui

7 de juny de 1984

Calsina: acte de justícia

Gerard Vergés

Avui

28 d'abril del 1987

Elogi d'un pintor massa poc conegut

Albert Jané

Cavall Fort

Juny de 1987 (num. 598)

El pintor Ramon Calsina

Josep Maria Cadena

La Vanguardia

Ramon Calsina, o el amor hecho sátira

Miquel Alzueta

Avui

14 de març de 1990

Ramon Calsina, la línia recta

Josep M. Espinàs

Avui

13 de desembre de 1990

Un llibre a temps 

Pilar Rahola

Avui

26 de maig de 1991

Ramon Calsina

Pere Calders

Avui

13 de desembre de 1992

EL DAVANTAL DE PERE CALDERS

Julian Gállego

ABC

1996

RAMÓN CALSINA, EL IRÓNICO Centro Cultural Conde Duque - Madrid

Llibre

(tornar)

Gerard Vergés

Avui

28 d'abril del 1987

Elogi d'un pintor massa poc conegut

EI cel és d'un rosa proletari. El carrer apareix nevat, cobert d'una neu urbana i bruta. I, enmig del carrer, hi ha un jove agonitzant o mort -tant se val!- i una dona que se li apropa. Més lluny, es veu una altra dona amb un cistell. Les dues dones porten al cap mocadors negres de pagesa. Les faldilles els arriben fins als peus. Són dones robustes, antigues, d'un altre temps. Fa fred, un fred inclement de suburbi. En primer terme veig una màscara de catró i uns llibres i una barra de pa que cruix i és daurada. Jo sóc un infant i camino sobre la neu, els peus gelats, glaçat l'alè, molt oberts els ulls blaus. Això és un somni. Això és, també, un quadre de Ramon Calsina.

Molt erròniament s'ha parlat del surrealisme de Calsina, quan Calsina -en tot cas- és un pintor oníric. Sóc de l'opinió -i potser m'equivoco- que, de tots els pintors surrealistes coneguts, tan sols el belga Paul Delvaux és també un pintor oníric. M'explicaré: Magritte pinta subtils efectes òptics, Max Ernst inventa mons impossibles, Chirico s'evadeix cap a la metafísica, Oscar Domínguez transcriu sobre la tela obscurs poemes, Dalí pinta i repinta Leonardo entre llargues ombres de crepuscle... Però només Calsina i Delvaux creen un clima inquietant, un paisatge per als somnis, tot servint-se del realisme més punyent. Diré més: Delvaux pinta eròtics somnis de joventut; Calsina pinta irredempts somnis d'infantesa. En les teles del primer sempre hi ha dones nues; en les del segon sempre hi ha nins indefensos. Els fràgils xiquets de Calsina es perden entre adults massissos (el record de Daumier al fons) i escenaris realitzats amb una saviesa absoluta. Vull dir -i anem a la tècnica de Calsina- que les seves obres tenen la qualitat cromàtica de les teles de museu, aquella pàtina indefïnible que fa eterns els colors, aquell sentit de la composició i dels volums, aquell equilibri de les peces indiscutibles. Un quadre de Calsina sempre s'aguanta dret. Un quadre de Calsina desafia el temps i la mirada.

Però Magritte, Ernst, Chirico, Domínguez, Dalí i Delvaux es quantifiquen en dòlars, mentre que les obres de Calsina es malvenen en pessetes devaluades. Encara més: de molts pintors internacionals, absolutament mediocres, hi ha multitud de publicacions i opuscles; però Calsina (que ha fet 86 anys) no té ni un sol llibre sobre la seva obra. La majoria dels nostres intel·lectuals l'admiren; però falta un estudi, generós i aprofundit, sobre la seva pintura. Preguntareu: com és possible això? Això és possible (i el mateix Calsina ho ha dit) perquè el món de l'art és una màfia d'interessos i de marxants. En poso uns exemples: Gersaint en temps de Watteau, Goupil en temps de Fortuny, Vollard en temps de Picasso. A més, en pintura, hi ha un eix París-Nova York que és l'únic que compta. I no és que Catalunya, en aquest aspecte, sigui tercermundista; és que ni tan sols és al món. Llevat d'aquells que s'han consagrat fora de casa nostra, la resta d'artistes catalans naufraguen en el més pur i oceànic silenci. I els nostres pintors més il·lustres -el dissortat Calsina entre ells- són tan anònims com els autors de la fauna d'Altamira, o dels vitralls de Reims, o dels mosaics de Ravenna, o de les escultures de l'illa de Pasqua.

Ni simplifico ni exagero.

 

Gerard Vergés

(tornar)

 

© Fundació Ramon Calsina, Barcelona 2009.Tots els drets reservats.