Biografia
Entrevistes
Crítiques

Avel·lí Artís-Gener

"El meu Ramon Calsina"

Pròleg del llibre Ramon Calsina)

Joan Oliver

El Món

26 de novembre de 1982

Ramon Calsina i la pintura “Del nostre temps"

Avui

1983

Manifest

Ramon Calsina: un pintor sempre vigent

Joan Perucho

Avui

17 de març de 1983

"El mirall"

Ramon Calsina

Avel·lí Artís-Gener

Serra d'Or

Febrer 1984

Amb Ramon Calsina

Aquells que somien i ensenyen a somiar

Doctor Scòpius

Avui

22 de maig de 1984

El somni d'en Calsina

Josep M. Espinàs

Avui

7 de juny de 1984

Calsina: acte de justícia

Gerard Vergés

Avui

28 d'abril del 1987

Elogi d'un pintor massa poc conegut

Albert Jané

Cavall Fort

Juny de 1987 (num. 598)

El pintor Ramon Calsina

Josep Maria Cadena

La Vanguardia

Ramon Calsina, o el amor hecho sátira

Miquel Alzueta

Avui

14 de març de 1990

Ramon Calsina, la línia recta

Josep M. Espinàs

Avui

13 de desembre de 1990

Un llibre a temps 

Pilar Rahola

Avui

26 de maig de 1991

Ramon Calsina

Pere Calders

Avui

13 de desembre de 1992

EL DAVANTAL DE PERE CALDERS

Julian Gállego

ABC

1996

RAMÓN CALSINA, EL IRÓNICO Centro Cultural Conde Duque - Madrid

Llibre

(tornar)

Doctor Scòpius

Avui

22 de maig de 1984

El somni d’en Calsina

He anat a visitar l'exposició d'homenatge al pintor Ramon Calsina, que han instal·lat al soterrani del gran castell misteriós que hi ha a la cantonada del passeig de Gràcia amb la ronda de Sant Pere.

He de confessar que mai no havia pogut veure tanta obra d'en Calsina aplegada, i us puc assegurar que la seva gran unitat, presidida per aquell somriure màgic tan singular, m'ha tocat una fibra molt sonora.

En abandonar el castell, amb tota la dansa d'imatges que m'acabava d'introduir al magí l'exposició, estava ja convençut que en Calsina és un dels casos rars d'homes que saben somiar i que ha viscut sempre pel seu somni; un somni únic i infinit sobre el qual ha elaborat els criteris sòlids de la seva vida i de la seva obra. La pintura, per Calsina, és la plasmació d'aquest ideal concurrent entre la vida i el desig.

Per aquesta raó, que acabo tot just d'insinuar, em sembla que podem parlar de pintura literària, en el cas de Calsina, i això ens estalviarà la temptació i l'error de voler-lo mal situar entre els surrealistes, entre alguna forma de realisme, o la contrarietat de no poder-lo penjar a les bambalines dels múltiples expressionismes. Calsina és literari perquè relata el seu somni amb la seva pintura. I, als seus vuitanta-quatre anys, es pot dir que no ha canviat mai sensiblement d'estil, perquè tota la seva obra és una "suite" sobre el mateix gran argument i inacabable.

Potser qui hagi nascut massa per sobre de la Diagonal, qui no hagi conegut l'experiència del desig en el no tenir, qui no hagi après tot en els formularis asèptics de l'esteticisme canònic de l'acadèmia no podrà comprendre l'abast sentimental i artístic d'aquest somni, i no hi sabrà veure cap poesia, de la mateixa manera que preferirà que l'art deixi de viatjar per donar gaudi als ulls i a la sensibilitat de tothom i reclamarà que per contra s'aquieti davant les pupil·les conspícues dels entesos.

En un moment de la meva visita en què vaig poder canviar quatre mots amb l'artista, em va confessar, amb la naturalitat més espontània, que ha comprovat que el creador no crea mai realment, sinó que recrea del pou tumultuós del seu coneixement. Heus aquí un principi per accedir a l'exercici de recordació irònica (sí, enormement irònica i satírica) que conté tot el treball de Calsina. No hi ha cap ingenuïtat banal, en aquesta obra, sinó, ben al contrari, una mena de perspicàcia interpretativa de la memòria, conjuminada per un fort instint natural de la composició: Calsina arreplega de les seves golfes bigarrades tot d'objectes que l'ajuden a compondre, sobre tela, sobre cartró o sobre paper, el somni viscut i el somni desitjat, de la mateixa manera que el narrador o el poeta ordenen la seva consciència en una al·legoria cal·ligràfica.

A qui dubti de la consciència irònica de Calsina li faré present la desmitificació que va fer en la seva sèrie de toreros, que li havia estat encarregada per un marxant holandès que volia un tema ben venedor. És clar que el resultat esperpèntic i sarcàstic que va produir en Calsina no va plaure al majorista holandès, però és que l'artista era incapaç de sublimar-li la "fiesta nacional" perquè els toros li agraden tan poc que es veu que té un cap de torero dissecat penjat en una panòplia al menjador de casa seva, segons m'ha revelat en Tísner.

 

Doctor Scòpius

(tornar)

 

© Fundació Ramon Calsina, Barcelona 2009.Tots els drets reservats.