Ja als anys quaranta Ramon Calsina exposà dibuixos sobre contes d’Edgar Allan Poe i del Pickwik de Dickens, i l’any 1951 exposà il·lustracions fetes per al Quixot. Se sentia atret pels personatges d’aquests escriptors de parla anglesa i, sobretot, per El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes, el gran escriptor castellà. En aquest espai veiem uns quants dibuixos exposats, olis i també litografies i il·lustracions per a llibres.

El 2 de maig de 1959 es va inaugurar a la Biblioteca Central, ara Biblioteca Nacional de Catalunya, una exposició bibliogràfica amb 20 litografies sobre temes del Quixot. Aquesta obra fou editada per l’editorial Óssa Menor l’octubre de 1958, amb una tirada de cent exemplars.

Josep Pedreira Fernández (1917-2003) en fou l’editor i qui ho va fer possible. Gallec de naixement, poeta en gallec i català, té el mèrit extraordinari d’haver fundat l’editorial Óssa Menor, dedicada a la poesia en català, en els temps més foscos de la dictadura franquista. Les dificultats que va vèncer van ser molt grans, però, gràcies a ell, la gran majoria dels nostres millors poetes van poder editar els seus llibres en aquella època de repressió. En Josep Pedreira va ser un dels tres amics que organitzaren l’homenatge a Calsina l’any 1957.

Jaume Pla (1914-1995), gravador i mestre de gravat, pintor, dibuixant, escriptor, va ser amic i defensor de Ramon Calsina. Fou qui li proporcionà l’oportunitat de complir el desig de poder fer unes edicions il·lustrades en dos volums de les Obras selectas d’Edgar Allan Poe, l’any 1970, i la de El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha el 1974, per l’editorial Ediciones Nauta.

Anteriorment, l’any 1954, Jaume Pla també pensà en Calsina per als gravats de la col·lecció “Els Gravadors de la Rosa Vera”, on aparellava un gravador i un escriptor, que feia el text inspirat en el gravat. L’encarregat de comentar l’obra de Calsina fou Salvador Espriu.

Quan Ramon Calsina ja havia traspassat, Jaume Pla féu un treball sobre el seu amic a la Revista de Catalunya.

Podem trobar algun altre llibre amb alguna il·lustració de Ramon Calsina, però les aportacions més reeixides es deuen a l’ajuda i la confiança d’aquests dos homes, Josep Pedreira i Jaume Pla. A ells el nostre agraïment.

 

© Fundació Ramon Calsina, Barcelona 2009.Tots els drets reservats.